12 nov 2015

Proost op Oost, 2 jaar Kamers met Kansen

0 Reacties

Tijdens mijn bezoek aan het ‘Proost op Oost’ feestje van Kamers met Kansen in de Indische Buurt, heb ik de medewerkers en jongeren beloofd een verslagje te schrijven voor deze nieuwsbrief. En beloofd is beloofd.

Een groot hart
Woensdag 20 mei ging ik nieuwsgierig op pad naar ‘Proost op Oost’, een door jongeren zelf georganiseerde netwerkborrel van Kamers met Kansen in de Molukkenstraat. Ze bestaan namelijk twee jaar. Enthousiast werd ik er ontvangen door medewerkers en jongeren en ik kreeg mijn naam opgespeld. Zo kwam ik terecht in een speed-date programma. Elke 4 minuten ging er een gong en sprak je met een ander. Zo leerde ik José kennen, de coach van Patricia, een meisje dat in Kamers met Kansen in Nieuw West woont. Zij vertelde met passie dat zij samen met het team Patricia ondersteunt in het behalen van haar doelen, wat ze betekent voor Patricia om haar draai te kunnen vinden. Ze heeft geen pedagogische achtergrond, maar wel een groot hart en een praktische kijk op zaken en zo kon ze het vertrouwen van Patricia winnen.

De rondleiding
Na de speed-date kregen we een rondleiding. Met Monique gingen we naar haar kamer op de derde verdieping. Opvallend was de kwaliteit van de inrichting en de hoeveelheid ruimte. De kamer glom van genoegen en heeft er waarschijnlijk niet eerder zo netjes uitgezien. Monique vertelde in vertrouwen waarom zij op Kamers met Kansen woont en hoe blij ze er mee is. Ik kan niet ingaan op haar privézaken, maar ik was blij dat zij een kans krijgt om haar leven op orde te brengen. Ze was trots op alles wat ze al zelf kan en hoe ze rust heeft gevonden om toekomstplannen te maken. Er klonk een strijdbaar soort vastberadenheid door.

Niemand anders in haar leven
Tijdens het genieten van de heerlijke hapjes die de jongeren zelf hadden gemaakt, kwam ik spontaan met Patricia te spreken. Openhartig vertelde ze hoe belangrijk Kamers met Kansen voor haar is. Dat zij – naast haar maatjes bij Kamers met Kansen en haar coach – niemand heeft in haar leven. Haar verhaal maakte indruk op mij. Niemand wil er op die leeftijd alleen voor staan en al helemaal niet als je bagage zwaar op je drukt. Iedereen verdient een kans, sommigen hebben daar een steuntje in de rug bij nodig en af en toe een veer in de bips. Ja, terecht heet het feestje Proost op Oost! Proost op Kamers met Kansen!

Door: Evert van der Wissel, Combiwel Amsterdam

[begin]